01 Disember 2011

Interview Eksklusif Bersama Kartunis Froggypapa (KOMIK-M)


Salam istimewa kepada semua pembaca di blog ini. Setelah sekian lama tiada update, bukan kerana tiada bahan tetapi masa tidak mengizinkan (alasan). Oleh itu, pada post kali ini, AKU SEMPOI membawakan secara eksklusif interview bersama kartunis Froggypapa yang karyanya banyak bersama KOMIK-M. Antara nashkah popular beliau ialah Babap Boi yang mengisahkan Danial yang mempunyai kuasa ajaib, kalau nak tahu kena la beli komik ini ok. Selain itu, beliau turut menyumbangkan karya dalam kompilasi Aku, Kau & Facebook, Aku, Kau & Cuti Sekolah, Aku, Kau & Komik, Aku, Kau & Bola, Baju Raya Dari Syurga, Aku, Kau & Malaysia, dan komik terbaru beliau Lawak Orang Bujang. Ayuh layan interview bersama beliau.


aku_NAPIE  : Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk ditemubual bersama AKU SEMPOI
Froggypapa: Sama-sama lah kita.Lagipun aku tengah tunggu nasik masak ni.So boleh la sambil-sambil lepak dengan kau.Eh,jemput la masuk.Ape kejadah duduk depan pintu ni kan?

aku_NAPIE  : Nama penuh dan asal dari mana?
Froggypapa: Nama penuh Mohd Faros Bin Amzas,asal aku JB.

aku_NAPIE  : Kenapa pilih Froggy Papa untuk nick name? Ada pengertian terhadap anda?
Froggypapa: Sebenarnya agak panjang ceritanya.Tapi aku pendekkan la.Dulu,bos aku mintak aku buat emel baru sebab emel lama banyak spam.Pastu aku carik nick baru la.Kebetulan ada gambar katak kat partition meja aku,so aku letak nama Froggy.Tapi punya ramai nama Froggy kat dunia ni kan?? So aku pikir punya pikir punya pikir,disebabkan wife aku dah nak beranak dan aku dah nak jadi bapak,aku pun letak la nama papa kat belakang tu.So jadi la Froggypapa.Tapi satu perkataan je,bukan Froggy Papa.Tapi yang bestnya nama ni melekat sampai semua orang panggil aku Froggy skrg.Aku pun dah lupa nama aku apa sebenarnya.Lawak kan? Lawak kan?? Kah kah kah! Eh,apasal kau buat muka menyampah ni?

aku_NAPIE  : Sejak bila minat melukis dan kartunis idola (dalam dan luar negara)?
Froggypapa: Aku tak pernah minat melukis ko tau tak?Malah takde dalam salasilah keluarga aku yang reti melukis.Sampai la tingkatan 3 baru aku start melukis.Tu pun sebab aku geram tgk kawan aku (Yusri Soaod) , reti melukis.Tup tup last last, aku jadi pelukis komik! Kalau tak mesti aku jadi penyanyi atau pelakon sebaris dengan Aaron Aziz.
Idola pulak bergantung pada zaman,masa skolah aku suka Akira Toriyama,Takehiko Inoue,Khoo Fuk Leong,Jae Lee...Masa awal kerja dulu aku suka Lambok,Jim Lee,Lee Chong Wei dan Lai Chee Kang.Hahahaha! Lek la kau buat muka serius je,tu yang aku buat lawak tu! Kah kah! XD

aku_NAPIE  : Pada tahun bila karya pertama dihasilkan/diterbitkan? Karya terbaru pula?
Froggypapa: Erm,karya first publish ialah dalam akhbar metro,masa tu aku baru tingkatan 4-5  kot?Aku pun tak ingat.Sayangnya keratan akhbar tu pun dah tak ada,sebab dah hilang.
Karya latest aku ialah Lawak Orang Bujang.InsyaAllah tahun depan ada 3 buah komik bakal muncul.Tajuk-tajuknya masih rahsia syarikat.

aku_NAPIE  : Karya terbaik setakat ni dan impian dalam kerjaya ni?
Froggypapa: Karya terbaik adalah komik pendek 'Aku Bola' yang dimuatkan dalam Komik Antologi Aku Kau Dan Bola : Separuh masa pertama". Dengan karya ini aku diberikan anugerah Penulis Terbaik dan Komik Terbaik bagi tahun 2011 di Anugerah PEKOMIK 2011. Err..maaf la jika kau tersinggung dengan lubang hidung aku yang kempas kempis ni.Aku bukan tengah eksyen,tapi memang aku dilahirkan hidung kembang.Hsnff..hsnff...hush hush..Wahahhaha!! PAdan muka kau,siapa suruh interview aku! Hahahha!

aku_NAPIE  : Inspirasi anda dalam berkarya? Punya tabiat tertentu semasa berkarya?
Froggypapa: Macam ni la,inspirasi tu bukan titik tolak untuk aku.Yang penting kena pandai ambik feel! Aku ni jenis orang yang suka memerhati atau observatif. Sebelum buat kerja,aku mesti ambik feel bagi sesuatu topik.Aku akan observe semua aspek,mempersoal pelbagai teori dalam otak aku,dan aku akan terus tulis.
Terus terang aku cakap,kalau aku nak tunggu inspirasi tu datang,sampai filem Avengers keluar wayang pun takkan datang idea tu! Apatah lagi filem Dark Knight Rises.
Tabiat biasa aku ialah dimana kebanyakkan pelukis/kartunis akan lukis/sketch idea mereka untuk boost idea,tapi aku tak,aku lebih suka menulis.Aku dapati aku akan stuck dengan idea sama bila aku sketch.Dan bila aku stuck aku akan tidur,bila aku dah tidur,sah-sah kerja tak siap.

aku_NAPIE  : Pendapat tentang industri komik di Malaysia kebelakangan ini?
Froggypapa: Insyaallah,semakin bagus.Semakin banyak peluang untuk artis berkarya dan terjamin.

aku_NAPIE  : Pendapat mengenai kerjaya sebagai kartunis sepenuh/separuh masa.
Froggypapa: Kata kuncinya ialah versatile.Di negara kita,peluangnya ada,namun audience tak banyak.Jadi kita kena banyakkan karya dalam bentuk lain.Contoh buku sekolah,novel, atau karikatur,animasi dan sebagainya.Jika mengharap 100% dari satu majikan,audience, dengan gaya lukisan yang sama je,memang tak cukup makan la jawabnya..Ok,cukup makan la,tapi takkan gemuk sikit...Ye, aku tau gemuk tak bagus,maksud aku makan sedap sikit la...Kau ni paham ke tak ni?Berbuih mulut aku.

aku_NAPIE  : Jika tidak terlibat dengan komik, bidang apakah yang diceburi?
Froggypapa: Aku nak jadi bomba..Eh apsal kau ketawa?Lempang kang.Aku ada bakat la memadam api la!

aku_NAPIE  : KOMIK - M menurut pandangan anda?
Froggypapa: Komik - M terbaik. Di Komik-M,aku boleh berkarya dengan lebih bertanggungjawab. Apa jua kerja kita,jika kita tahu sumbangan atau tanggungjawab sosial kita kepada masyarakat terlaksana,kita akan berpuas hati.Setidak-tidaknya bagi aku la.

aku_NAPIE  : Pesanan untuk mereka diluar sana yang ingin menjadi kartunis..
Froggypapa: Pesanan saya, apa jua jenis komik/kartun yang anda mahu buat,berkaryalah dengan jujur dan berilmu. Jangan nak glemer dan duit saja.


aku_NAPIE  : Camner peminat nak berhubung dengan anda? (facebook, blog, emel)
Froggypapa: Boleh la like page 'froggypapa' di FB.Aku layan korang sampai lebam kat situ.

aku_NAPIE  : Thanks sudi di temubual untuk blog AKU SEMPOI dan kitorang disini mengharapkan karya seterusnya dari anda.
Froggypapa: Hah ok la.Terima kasih la dtg ya.Nasik dah masak tu,tanak makan sekali?
Tapi nasi dgn kicap je la.Wife aku tak sempat masakkan tadi.Nak? Tak nak dah la kau.Bye.

Diharap korang dapat sedikit inspirasi dalam berkarya setelah membaca interview ini. Sebarang idea dan pendapat atau nak AKU SEMPOI interview kartunis faveret korang, sila emelkan cadangan ke akunapie@yahoo.com atau fan page AKU SEMPOI di: www.facebook.com/AKUSEMPOIBLOG dan twitter di: @BLOGAKUSEMPOI

0 Komen Korang:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni

blogr.my