29 April 2011

Download 8 Font Menarik Percuma


Sebagai seorang pereka mahupun sesiapa sahaja pasti mahu font yang menarik apabila membuar sesuatu design. Kadangkala pilihan yang banyak membuatkan kita keliru memilih yang terbaik. Bagi mengatasi masalah itu, disini aku beri 10 jenis font yang menarik sesuai untuk korang download dan gunakan. Harap korang dapat share post ini dengan rakan-rakan lain di Facebook atau Twitter. Jom Download.


28 April 2011

Last Semester Pengajian Aku

 

Agak lama aku tidak berceloteh setelah korang dah selesa dengan post-post blog yang terbaru. Hari ini merupakan pengajian terakhir aku di universiti dalam bidang visual communication. Banyak pengalaman pahit manis yang dilalui bersama kawan-kawan dan pensyarah dan pensyarah disini.Selamat berjaya untuk kawan-kawan semua dan moga cepat mendapat kerja yang gempak-gempak.

27 April 2011

10 Contoh Fotografi Manipulasi Vol: 1


Melalui zaman penuh teknologi, seorang pereka mahupun fotografer selalu memikirkan cara baru untuk menyerlahkan lagi bakat dan kreativiti mereka sendiri. Manipulasi foto merupakan salah satu kaedah dan teknik yang digunakan untuk menghasilkan sesuatu karya yang segar dan baru. Ianya adalah seni dalam kelas tersendiri, memerlukan skill dan merupakan gabungan seni terbaru dalam dunia digital. Ini sebagai contoh 10 koleksi terbaik hasil pereka terhebat. Harap korang terhibur dan mendapat sedikit ilmu. Jangan malu untuk tinggalkan komen anda. Thanks.


10 Contoh Fotografi Haiwan Liar


Adalah membahayakan apabila mengambil foto haiwan liar, seseorang fotografer mengambil risiko untuk mendapatkan shot-shot menarik subjek utama ini. Fotografi haiwan liar adalah gabungan tingkahlaku dan  karekter setiap jenis haiwan liar yang ada. Ini merupakan 10 contoh fotografi haiwan terbaik untuk tontonan korang semua.Komen entri ini jika ianya menarik perhatian anda. 


25 April 2011

10 Contoh Bangunan Pelik Tapi Menarik Vol:1

 Device to Root Out Evil (Vancouver, Canada

Arkitecture boleh merujuk kepada sebuah proses, profesi atau dokumentasi. Sebagai suatu proses, arsitektur adalah kegiatan merancang dan membina bangunan dan struktur fizikal yang lain oleh orang atau komputer, terutama untuk memberikan tempat penampungan. Sebagai sebuah profesi, arsitektur adalah peranan orang-orang atau mesin yang menyediakan perkhidmatan arkitek. Bila timbul idea-idea pereka oleh para arkitek maka lahirlah suatu bojek seni dalam bidang arkitek ini. Ini senarai 10 bangunan pelik tetapi menarik perhatian orang ramai. Layan ok.

Museum of Contemporary Art (Niteroi, Brazil)

ING Headquarters (Amsterdam, Netherlands)

Experience Music Project (Seattle, Washington, USA)
 
Dancing Building (Prague, Czech Republic)

Forest Spiral Building (Darmstadt, Germany)

The Torre Galatea Figueras (Spain)

 Kansas City Public Library (Missouri, USA)

Container City (London, UK)

Ripley’s Believe It or Not! (Niagara Falls, Ontario, Canada)

24 April 2011

10 Contoh Seni Kaligrafi Terbaik


Kaligrafi adalah salah satu daripada jenis seni visual. Hal ini sering disebut seni huruf mewah. Definisi kontemporari amalan kaligrafi adalah "seni memberikan ruang untuk tanda-tanda secara ekspresif, harmoni dan terampil. Salah satu evolusi estetika dibingkai dalam kemahiran teknikal, penghantaran kelajuan dan bahan keterbatasan waktu, orang dan tempat. Jika dahulu seni ini dianggap tidak mampu bersaing tapi kini dengan teknologi digital ianya dihasilkan dengan lebih futuristik dan beberapa elemen yang lain. Ini beberapa contoh terbaik untuk tatapan korang. Harap dapat sedikit inspirasi dalam berkarya nanti. Thanks :)

Komik Keluang Man Kembali