This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

18 November 2012

10 Contoh Resume Kreatif Untuk Inspirasi



Sebut saja resume pasti terbayang set lengkap mengenai diri korang termasuk latar belakang, pendidikan, pekerjaan dan sebagainya. Aku yakin resume korang mesti bertaip penuh skema kan. Tahukah korang pada masa kini resume bergrafik semakin diterima untuk dinilai oleh sesebuah syarikat. Kita sebagai orang yang terlibat dalam bidang seni perlulah lebih kreatif agar inaya menyampaikan juga maksud resume kepada bakal bos kita nanti. Untuk post kali ini aku kongsikan beberapa resume kreatif untuk layanan korang juga inspirasi. :) Peace!!










31 Oktober 2012

10 Contoh Logo Inspirasi Tangan



Satu reka bentuk logo bukan sahaja reka bentuk yang mudah atau lambang sebaliknya ia adalah elemen penting grafik yang mewakili falsafah syarikat serta barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan. Oleh itu, mereka bentuk logo yang berkesan dan unik adalah penting bagi setiap perniagaan. Sejak kebelakangan ini permintaan untuk perkhidmatan kreatif telah banyak meningkat dalam dunia siber, ramai pereka mahu mencuba teknik yang berbeza yang tertentu untuk membuatkan hasil karya mereka lebih menyerlah.

Untuk post kali ini, kitorang telah mengumpulkan koleksi cambest beberapa logo inspirasi tangan berasaskan reka bentuk untuk anda. Dengan maklumat ini, diharap korang cenderung untuk menyerlahkan era baru logo bentuk bahawa jika digunakan dengan betul boleh membuat keajaiban. Ayuh layan dan komen post ini ok :)










24 Oktober 2012

Kartun Annur & Meow - Nafas Baru Kartun Bahasa Jawi Oleh 'Emit'


Apa khabar korang semua, untuk post kali ini aku ingin kongsikan satu fenomena di FB masa kini ialah kartun berbahasa jawi "Annur & Meow" oleh saudara Emit. Kartun ini menggunakan bahasa jawi mudah yang boleh difahami oleh semua lapisan masyarakat disamping olahan karekter yang comel menarik minat orang ramai. Annur & Meow dihasilkan dengan stroke yang bersahaja untuk menarik minat remaja khususnya minat dengan bahasa jawi. Untuk permulaan kartunini hanya boleh dibaca di laman FB Emit, tetapi kini korang boleh layan di laman blog Annur & Meow. Pada masa akan datang siri kartun ini akan diterbitkan dalam bentuk komik. Mesti support :) . Berikut ialah penjelasan di Page FB Annur & Meow.:


"Kartun dalam tulisan jawi yang saya sudah letakkan watermark ini hanya terdapat 
blog:    http://annurmeow.blogspot.com/ juga 

Saya cuma membenarkan klik share sahaja.Sekiranya anda melihat ianya dimuat naik dari lan-lain page selain dari yang disebut di atas,ianya adalah penyama
ran atau pengumpul populariti atau pencari untung dalam klik aplikasi yang tidak bertanggungjawab.Laman ini bertujuan untuk mempromosi buku & barangan yang berkaitan dengan jenama AnNur & Meow.Untuk mengelak salah faham awam,pihak AnNur & Meow bukanlah menyediakan pelajaran jawi percuma.Sejak dari awal lagi ia dibuat untuk projek komik eksperimen untuk tujuan niaga sambil menggalak pembacaan jawi secara berkartun.Dapatkan guru sebenar yang lebih arif dalam pembelajaran jawi.Harap maklum."  
'Emit'Ahmad Nazri Mahmood



Harap korang support kartun ini daripada sumber yang dinyatakan di atas sahaja. Kalau membaca dari sumber lain sila hubungi pelukisnya atau emelkan ke: akaunapie@yahoo.com, juga untuk sebarang idea untuk post akan datang.sekian.peace!!!

03 Oktober 2012

Jom Lukis Kartun Cara Kartunis Kia


Apa khabar korang semua? Untuk post kali ini kita akan belajar melukis cara kartunis Kia. Beliau merupakan seorang kartunis yang agak low profile, stroke kartunnya mempunyai style tersendiri. Selain kartun, Kia turut menghasilkan karikatur. Korang boleh ikut step yang disediakan ini. Sebarang komen dan idea boleh emelkan ke: akunapie@yahoo.com. Layan!!!









TERIMA KASIH KEPADA KARTUNIS KIA. TERUS MELUKIS :)

18 September 2012

Komik Gelabah - Komik Kartun Bukan Untuk di Makan


Komik Gelabah ialah komik indie cetusan idea sekumpulan kawan-kawan yang berjuang dalam arena kartun komik tanah air. Kami tidak mempunyai dana dari mana-mana pihak, juga tidak membuat pinjaman dengan mana-mana bank dan along. Hasil jualan setiap nashkah akan digunakan untuk cetakan seterusnya dan juga saguhati kepada pengkarya. Tujuan ialah membuka peluang kepada karyawan muda berbakat menampilakan bakat yang ada disamping memeriahkan industri kartun tempatan. Maskot komik ini ialah Ibrahim Topi dan korang kena bersedia dengan pelbagai kejutan selepas ini. Berminat nak join boleh layan kitorang di: www.facebook.com/komikgelabah

10 September 2012

Sekitar Pameran Kartun Zunar - Galeri Shah Alam

Bertempat di Galeri Shah Alam telah berlangsungnya pameran kartun politikal oleh kartunis Zunar bermula pada 1 hingga 9 September 2012. Sebanyak 150 hasil karya kartun Zunar termasuk dalam suratkhabar, komik dan beberapa krya yang belum pernah tersiar telah dpamerkan disini. Selain berpeluang mendengar ppenerangan oleh Zunar, terdapat beberapa aktiviti lain seperti jualan t-shirt, komik dan karikatur. Semalam merupakan hari terakhir pameran ini. Jom kita layan beberapa gambar menarik ini, enjoy!!!






 Komik yang diharamkan

 Tshirt turut dijual

 Pelbagai barangan seperti komik dijual

 Karikatur Pantas RM5 Sahaja

Hari terakhir diserikan dengan kehadiran YB Nurul Izzah Anwar

06 September 2012

Comic Fiesta 2012 - Ulang Tahun Ke-10


Comic Fiesta tanpa ragu-ragu merupakan konvensyen paling lama berjalan dan yang paling epik di Malaysia yang memberi tumpuan khas kepada animasi, komik dan permainan (ACG). Mereka berbangga dalam meraikan semua aspek seni dan kreativiti (serta budaya pernah popular ACG), mengumpul semua elemen-elemen ini dalam satu lokasi. Tahun 2012 merupakan tahun ke-10 penganjurannya dimana bilangan penyertaan peminat dan peserta meningkat setiap tahun. Fiesta ini akan berlangsung pada 23 dan 24 Disember 2012 di KLCC, Dewan 2,3,4 dan 5. Tengok peta kat bwah ni:

(klik untuk lebih jelas)

Ayuh la sokong industri komik, anime dan kreatif buatan Malaysia. Untuk sebarang updates korang boleh klik di: http://comicfiesta.org atau http://www.facebook.com/ComicFiesta

05 September 2012

Aqil Story - Animasi Islamik Dari Khalifa Production

Kisah Aqil "merupakan suatu pengembaraan, etika dan nilai-nilai moral siri animasi yang berdasarkan al-Quran dan Hadis. Animasi ini adalah terbitan Khalifa Production. Cerita ini mengenai seorang kanak-kanak yang bijak dan pintar berusia 10 tahun bernama Aqil dan dia adalah abang sulung Ameera dan kawan baik Afif yang  sentiasa nakal. Perjalanan animasi ini adalah untuk mengajar nilai-nilai Islam kepada anak-anak muda dalam cara yang akan memastikan mereka betul-betul berminat. Kanak-kanak akan belajar dengan menonton dan meniru apa yang di sekeliling mereka. Ia adalah lebih baik daripada menetapkan anak-anak kita tentang apa yang perlu dilakukan. Setiap episod datang dengan penyelesaian masalah, di mana kanak-kanak membuat kesilapan pertama dan mereka belajar dari keadaan. Cerita ini bertujuan untuk memupuk nilai-nilai yang baik untuk kanak-kanak seperti yang jujur​​, lemah lembut, sopan, membantu, dan menghormati antara satu sama lain berdasarkan ajaran Islam

 Animasi ini boleh ditonton mulai 2 September 2012 yang lalu dimana waktu siaran ialah pada pukul 11.30 pagi setiap ahad di Tv Al-Hijrah. Untuk perkembangan semasa animasi ini korang boleh ke laman facebook: http://www.facebook.com/AQILSTORY  atau layari laman web Khalifa Production di: http://www.khalifaproduction.com .Harap korang terus sokong industri kreatif Malaysia :)

25 Ogos 2012

10 Contoh Ruang Kerja Untuk Freelancer


Mencari ruang kerja bebas yang dihuraikan dan pejabat kreatif adalah menyeronokkan dan oleh itu aku tunjukkan beberapa contoh ruang kerja kreatif namun mewujudkan ruang kerja itu memerlukan banyak pemikiran dan usaha. Ruang kerja harus bagus, selesa dan mudah bebas kekusutan iaitu; dan korang tidak perlu menjadi state-of-the-art untuk mewujudkan satu tempat kerja yang bagus produktif. Di sini, aku tunjukkan ruang kerja bebas dan kreatif. Harap korang enjoy dan dapat inspirasi untuk hasilkan ruang camni di rumah atau pejabat korang tu :)












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni

blogr.my