20 Januari 2012

-Tahu Ker?- Novel Grafik Kingdom Come
Novel grafik Kingdom Come adalah karya Mark Waid sebagai penulis dan Alex Ross sebagai pelukis diterbitkan oleh DC Comic merupakan salah satu citer superhero yang popular pada tahun 90-an. Ianya setebal 330 muka surat mengisahkan kehidupan 2 watak superhero utama DC Comics iaitu Superman, Batman dan Wonder Woman dalam dunia yang selari pada masa hadapan.Apabila generasi lama bersara, generasi yang baru pula nak ambil alih. Perebutan kuasa berlaku apabila generasi baru ini tidak menghiraukan keselamatan orang awam & berusaha menghapuskan super villain yang ada. Bagi korang yang berminat dapatkannya sebab walaupun telah lama ianya masih ada dipasaran. Boleh jer order di Kinokuniya KLCC dengan harga RM125.00 jer.

-Tahu Ker- Siapa Will Eisner?


Lagenda dalam novel grafik ini dilahirkan pada 6 Mac 1917 di Brooklyn, New York. Memulakan karier apabila menghasilkan komik dalam majalah 'WOW What A Magazine' pada tahun 1936 yang mana sempat menghasilkan 4 isu sahaja. 


Pada tahun 1941, beliau mencipta komik 'The Spirit' setebal 16 mukasurat yang dipaparkan dalam akhbar Sunday dimana telah dibaca oleh seramai 5 juta orang penduduk USA sejak 1941-1952.Beliau merupakan pencetus kepada format ' novel grafik' di dunia dengan karya 'A Contract With God'. Selain itu, beliau juga mengajar seni komik di School of Visual Arts di New York dan menghasilkan 2 buah buku akademik berkaitan kartun iaitu' Comics and Sequential Arts & Graphic Storyline. 

Sebagai menghargai jasa beliau, namanya telah digunakan dalam anugerah terbesar dalam komik iaitu 'Eisner Award' bermula 1988 didalam konvensyen komik ' San Diego Comic Con'. Beliau diberi gelaran 'Komik Artis Paling Berpengaruh' oleh majalah Wizard pada 2002. Namun pemergian beliau pada 3 Januari 2005 telah memeranjatkan para peminat sekaligus kepada industri komik.

Komik Keluang Man Kembali