16 Februari 2013

10 Rekaan Menarik Kad Bisnes Plastik

Kad perniagaan (bussiness card) digunakan oleh golongan amatur dan profesional di mana mereka berkongsi beberapa maklumat penting dengan bakal pelanggan supaya pelanggan boleh menghubungi mereka dengan mudah. Walau bagaimanapun, teknik  promosi ini digunakan oleh semua profesional yang terlibat dalam pelbagai jenis profesion atau perniagaan. Oleh itu, pengguna kad perniagaan perlu memastikan bahawa kad perniagaan yang kreatif dan menarik supaya ia membuat kesan yang baik kepada pelanggan atau kenalan untuk menyimpan kad perniagaan. Salah satu gaya terkini di dalam kad perniagaan yang adalah menjadi ikutan hari ini adalah kad perniagaan yang telus plastik (transparent) di mana kesan yang berbeza boleh dicetak mudah. Selain itu, bahan-bahan plastik adalah lebih tahan lama dan pasti alternatif yang mesra alam.

Untuk isu kali ini ayuh kita layan 10 contoh menarik kad bisnes daripada plastik. Semoga ianya memberi idea dan inspirasi kepada pereka grafik di luar sana yang kadang-kadang kekeringan idea yang best. Enjoy!!!13 Februari 2013

20 Contoh Artwork Menarik Superhero


Siapa antara kita tidak mengalami keseronokan membaca komik superhero kegemaran masing-masing, ketika pertama kali membaca atau selepas kali pertama menonton di tv? Siapa antara kita tidak mengalami keseronokan apabila seronok membaca bagaimana superhero diminati datang dan menyelamatkan dunia daripada cengkaman kuasa-kuasa gelap jahat? Ya, kita cenderung untuk melupakan keghairahan itu apabila kita semakin meingkat usia tetapi anak-anak kita masih merasakan dengan cara yang sama apabila mereka membaca komik mereka. Ini adalah sebab mengapa kanak-kanak suka bilik mereka dihiasi dengan imej wira-wira. Selain itu, ia tidak akan salah untuk membuat kesimpulan bahawa walaupun kita orang dewasa masih terpesona dengan cerita superhero mungkin tidak banyak membaca tetapi dalam menonton. Kejayaan filem-filem seperti The Dark Knight dan The Amazing Spider-Man membawa kita kepada hakikat ini. Untuk post kali ini meh layan 20 contoh artwork oleh mereka yang benar minat dengan superhero.
P/S: Artwork diatas diambil tanpa kebenaran perngkarya untuk tujuan berkongsi idea sahaja. Korang jangan copy untuk tujuan lain pula ok :)

12 Februari 2013

10 Contoh Fotografi Titik (Polka Dot)


Polka dot merupakan corak reka bentuk yang biasa, begitu popular pada tahun 1940- 1950 an. Titik diletakkan dalam jarak yang sempurna antara satu sama lain dan seterusnya membentuk reka bentuk simetri yang menenangkan. Mulanya corak tipikal yang digunakan dalam pakaian dan pelbagai jenis fabrik. Tetapi sekarang, corak polka dot telah melampaui sempadan dan menjadi tema kegemaran jurugambar juga.

Semua gambar-gambar yang disenaraikan dalam artikel ini telah diambil oleh jurugambar profesional supaya ia pasti memperkayakan pengetahuan korang mengenai subjek ini. Tema polka dot memberi peluang kepada jurugambar untuk bereksperimen dengan warna yang pelbagai yang terdiri daripada warna-warna hitam dan putih atau cerah dan mencuba gaya yang berbeza juga. Layan gambar yang disediakan untuk post kali ini. Enjoy!!

Komik Keluang Man Kembali