30 Mac 2011

Tutorial Live Trace Illustrator



Pada entri kali ini aku ingin berkongsi sedikit tips mudah untuk jadikan imej korang sebagai vector dan piksel tidak akan pecah. Kebiasaanya korang akan trace semula mana2 gambar untuk dijadikan vektor. Mungkin ada diantara korang yang dah tau pasal kegunaan live trace ni dan pada yang ingin belajar sila lah ikut tutorial ni. Pastikan gambar yang digunakan ialah jelas dan besar pikselnya.  Cuma simple dan mudah diingati. Selamat mencuba.

 1. Firstly buka file imej pilihan, pastikan jelas dan sesuai. Klik pada gambar.


2. Klik anak panah pada sebelah kanan button lice trace dan pilih preset pilihan. 
Aku pilih preset 16 color.

 
 3. So, ianya akan kelihatan seperti gambar diatas. Korang boleh adjust preset, max color, dan 
min area mengikut kesesuaian gambar.


4. Senangnya, dah siap pun. Sebelum tu klik button expand untuk memudahkan kerja.
Klik kanan kat imej dan ungroup untuk menceraikan bahagian2 dalam imej.

Setakat ini sahaja tutorial pada kali ini. Selamat mencuba dan jangan lupa komen entri ini. Thanks!!

0 Komen Korang:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni

blogr.my