This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

21 April 2011

10 Contoh Fotografi Udara


Fotografi Udara (Aerial photography) merujuk kepada mengambil foto-foto bumi dari kedudukan tinggi. Istilah ini biasanya merujuk kepada gambar di mana kamera tidak disokong oleh struktur darat. Kamera mungkin tangan dipegang atau dipasang, dan foto-foto dapat diambil oleh jurugambar, dipicu dari jarak jauh atau dipicu secara automatik. Platform untuk fotografi udara termasuk fixed-wingaircraft, helikopter, belon, blimps dan belon, roket, layang-layang, tiang, parasut, kenderaan dipasang tiang. Fotografi udara tidak harus dislah erti dengan Air-to-Air Fotografi, kerana ianya merujuk kepada gambar yang diambil ketika pesawat melayani sebagai platform imej dan subjek.










Komen entri ini jika ianya membantu korang untuk mendapat inspirasi. Peace!!!

Majalah Karisma - Revolusi Muzik Terkini


Majalah Karisma merupakan satu lagi majalah muzik yang diterbitkan untuk memeriahkan industri muzik tempatan. Mengambil inspirasi dari Majalah R.O.T.T.W , majalah ini lebih menfokuskan kepda muzik berat yang mana jarang sekali di expose kepada umum. Sekarang sudah masuk isu yang ke-14 dan bermakna sudah setahun majalah ini bertapak di Malaysia. Diorang gak ada mengeluarkan t shirt rasmi dan korang yang berminat boleh membuat tempahan segera. Peace!!

Print T Shirt Dengan Ezy Printing


Bagi korang yang berminat untuk mencetak baju untuk kelab dan persatuan atau untuk pasangan masing-masing boleh view laman blog http://www.eztshirt.blogspot.com/. Harga yang ditawarkan adalah berpatutan dan kualiti adalah memuaskan hati korang tu. Jadi tunggu apa lagi, hubungi ajie di talian 0133469050 atau emelkan design korang ke digital.display.artwork@gmail.com. Jom print t shirt banyak-banyak. :)

20 April 2011

10 Contoh Fotografi Inspirasi Dari Pelangi


Pelangi merupakan salah satu kejadian alam ciptaan tuhan yang amat indah. Kebiasaannya muncul selepas hujan renyai-renyai di musim panas. Tujuh warna pada pelangi memberi warna harmoni dalamkehidupandiduniaini. Dari pelangi juga para fotografer mengambil inspirasi untuk mengabdikan saat-saat indah yang dirasakan menarik. Disini koleksi pilihan aku berkaitan fotografi inspirasi daripada pelangi untuk tatapan korang. Komen entri ini jika korang rasa menarik. Enjoy!!










19 April 2011

Goji The Dino - Sweet Ke?


Setelah dilancarkan di Lou Belle Shop di Bandung, sekarang korang boleh mendapatkan mainan ini untuk dijadikan koleksi pilihan. Mainan resin (resin toys) 10-inci Goji Dino boleh dibeli dengan harga US $ 250. Sebuah watak asli oleh Yellow Dino,sebanyak 30 unit sahaja  yang dihasilkan oleh para profesional di MyTummyToys yang telah dibuat dan dilukis dengan tangan, mainan masing-masing juga ditandatangani. Goji mainan Dino dibuat lebih eksklusif dengan adanya sijil kelahiran dan nombor pada kulit. Bungkusan seperti kayu menyerlahkan lagi seni rekaan ini. Meh layan gambar sebab tak mampu beli. Hehehe...



 
 Bagi yang teringin nak bli dan pertanyaan sila emel ke : marin@mytummytoys.com

17 April 2011

Interview Artis Komik - Zamzami M. Zain


Setelah beberapa tidak membuat temu bual dengan artis komik atau kartunis tempatan, aku mendapat kesempatan menemubual seorang lagi bakat baru yang sedang meningkat naik dalam bidang industri komik tanah air. Beliau yang dimaksudkan ialah Zamzami M. Zain yang popular dengan lukisan secara digital. Telah melancarkan komik pertama iaitu "Burger" pada Mac tahun lepas, beliau kini menghasilkan pelbagai karya baru untuk tatapan peminatnya. Ayuh ikuti temuabual esklusif ini. Layan...



aku_NAPIE: Salam, terima kasih sudi di interview oleh AKU SEMPOI
Zamzami: Wa'alaikumussalam..sama2~

aku_NAPIE: Kenapa pilih nama sebenar berbanding nama samaran?
Zamzami : Sebab aku cepat bosan dengan nama samaran. 

aku_NAPIE: Sejak bila minat melukis ni dan siapa kartunis/artis komik idola?
Zamzami : Tak ingat minat tu dtg sejak bila, tapi sejak darjah 2 aku dah aktif melukis
untuk pertandingan2 peringkat sekolah. Idola pula, sebenarnya aku lebih mengidolakan karya2 mereka berbanding artis itu sendiri. Di kalangan local artist, aku suka karya2 yg dihasilkan oleh Aie, Kromosom, Adijin, Azhar Abdullah,Oren dan Ben Wong. Di kalangan international artist pula, aku suka karya2 yang dihasilkan oleh Ma Wing Shing, Hui Kim Sung, Benjamin Zhang, Katsuya Terada dan Takehiko Inoue. Taste aku lebih kepada oriental style. Jawapan ni disebabkan anda tanya siapa kartunis/artis komik idola. Kalau tak terikat kepada komik sahaja, mungkin lain jawapan aku.



aku_NAPIE: Karya terawal? Dan sekarang berkarya untuk mana-mana majalah komik?
Zamzami : Karya komik pertama ialah one-shot comic untuk Komikoo bertajuk Zamrud Pancasona dan itu jugak yg terakhir kat situ. Sekarang aku tak berkarya untuk mana2 majalah komik namun dalam tahun 2010 aku ada menghasilkan novel grafik pertama iaitu 'BURGER' dan diterbitkan oleh Alaf21/Karangkraf. Aku mensasarkan tahun depan iaitu 2012 untuk tampil dengan sebuah lagi karya terbaru, dan aku berjanji kepada diri aku sendiri utk menghasilkan yg lebih baik berbanding karya2 sebelum ni...InsyaAllah~

aku_NAPIE: Karya terbaik setakat ini dan impian dalam kerjaya ni?
Zamzami : Karya terbaik rasanya belum ada, sebab aku masih lagi berusaha utk menghasilkan sesuatu yang boleh dikatakan terbaik pada pandangan audiens. Bila masanya pun aku tak pasti. Impian aku dalam bidang ni pula ialah supaya suatu hari nanti karya2 komik aku dapat dikenali dan dinikmati di seluruh dunia.

aku_NAPIE: Jika diperhatikan karya anda lebih kepada digital berbanding manual, boleh jelaskan.
Zamzami: Sebenarnya aku tersangat banyak melukis secara manual. Sehingga kadang2 kalau sesiapa terjumpa dengan karya2 manual aku tu, diorang takkan sangka itu adalah lukisan aku..hehe. Menjawab persoalan pula, aku bukanlah seorang yang menolak teknologi dan pembaharuan. Dengan tuntutan industri sekarang yang semakin rancak, aku lebih selesa menggunakan medium digital untuk berkarya kerana ianya lebih flexible, menjimatkan masa, menjimatkan kos, menjimatkan tenaga serta dpt menyelamatkan beberapa batang pokok yg digunakan untuk membuat kertas.


aku_NAPIE: Inspirasi dalam berkarya? Boleh bagi info tentang Mayaloca Studio?
Zamzami: My family inspired me the most. Selain tu, individu2 di sekeliling juga adalah sumber inspirasi aku. Mayaloca Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yg ditubuhkan oleh aku bersama 2 orang rakan kongsi. Syarikat ini memfokuskan kepada projek2 pembangunan multimedia dan juga perkhidmatan berasaskan multimedia kepada para pelanggan. Buat masa sekarang, membangunkan syarikat ini adalah fokus utama dalam kerjaya aku.

aku_NAPIE: Pendapat mengenai institusi pengajian tinggi sekarang yang ada menawarkan program seni kreatif, komik khususnya.
Zamzami : Semestinya ia satu perkara yang bagus, sekurang2nya seni komik juga diiktiraf sebagai salah satu daripada beribu2 cabang seni yang lain. Selain itu, ia dapat juga melahirkan lebih ramai golongan pelapis dalam bidang komik ni di mana setiap perkara berkaitan komik boleh diajar dan dipelajari dengan lebih proper sebagai persiapan untuk menempuhi alam kerjaya nanti.


aku_NAPIE: Komik Malaysia semakin rancak kebelakangan ini. Komen anda.
Zamzami : Yea..aku pun nampak jugak benda tu, di mana para penerbit komik sedang bersaing secara sihat dalam industri ni. Masing2 mula bersikap lebih terbuka untuk mempelawa artis2 komik berkarya dengan mereka tanpa mengira mereka itu orang baru atau lama. Komen aku, semoga situasi ini berterusan kerana aku percaya akan ada kesan yang positif ke atas industri kelak.



aku_NAPIE: Pesanan utk sesiapa yang nak jadi kartunis/pelukis komik.
Zamzami :Just go for it! Jangan hanya banyak bercerita tentang teori.

aku_NAPIE: Camner peminat nak kontek incik ?ada blog atau emel?
Zamzami: Huhu..ade peminat ke aku ni?Kalau ada..terima kasih banyak2. Untuk menghubungi aku utk lebih saling mengenali dan mengeratkan silaturrahim, bolehlah berkunjung ke website aku di www.obexstudio.com...kat situ aku dah sediakan link2 berkaitan untuk menghubungi aku...:)

aku_NAPIE: Terima kasih sudi meluangkan masa untuk interview ini.
Zamzami: Sama2...terima kasih jugak kerana sudi menginterview aku...:)


Harap korang enjoy dan mendapat sedikit inspirasi daripada artis komik kali ini. Sebarang idea dan pendapat sila komen entri ini ok. Terima kasih atas sokongan Zamzami M. Zain. :)

*Segala gambar artwork adalah ihsan dan hakmilik Zamzami M. Zain.

Asal Usul Cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah


circa awal 70an. satu penempatan baru telah di buka lebihkurang 4km dari kampong aku. dahulunya kawasan itu penuh dengan lombong tinggal dan ketika itu telah ditebusguna dijadikan kawasan penempatan baru untuk menampung sebahagian besar dari penduduk melayu yang semakin meningkat di kawasan selatan ipoh ini. (melayu di sini aku satukan antara bugis jawa boyan mendeling dsbnya).

untuk sampai ke kawasan kampong baru ini kita harus melepasi semak samun lombong tinggal dan 4 jenis tanah perkuburan. mula-mula tanah perkuburan Islam selepas itu jirat Cina di ikuti dengan kubur hindu dan akhir sekali kami panggil kubur tiada bertanda kerana di situlah tempat perkebumian mayat-mayat yang tiada di claim atau waris di hospital atau rumah kebajikan. ada yang menceritakan kubur ini tidak di gali dalam menyebabkan anjing2 mengorek dan melarikan kepala lutut atau tulang kaki mayat yang ditanam cetek itu. itu di tahun 70an. mereka tidak peka seperti kita rakyat bertamadun tinggi sekarang.


amat payah bagi mereka yang tinggal di sini jika tidak mempunyai kenderaan. tiada bas atau teksi yang mahu masuk ke ke kampong ini. bayangkan kesusahan mereka ingin pulang ke rumah di waktu malam. nama kampong ini ada disebut di dalam film hantu kak limah tetapi hanya pada background dailognya sahaja ketika Usin mencari Che Nin di belakang warung Pak Jabit.

kisah hantu kak limah bercambah dari kampong ini. nama makcik ini bukan kak limah. namanya sangat indah tetapi tidak perlulah kita mengetahui nama sebenar itu. makcik ini tinggal di hujung kampong bersama suaminya yg sangat pendiam sehinggakan di hari kematiannya suaminya hanya duduk diam tiada memberi apa2 reaksi. orang kampong beramai-ramai menyempurnakan perkebumian makcik ini.

selang beberapa malam setelah jenazah beliau selamat di kebumikan, beberapa orang kampong mula telah terserempak dengan jenazah makcik ini dengan rambut mengerbang berjalan mencari jalan balik ke rumah. tangannya mengapai-ngapai memanggil nama suaminya. seram citer ni. aku yg tengah menulis ni pun sekalisekala melihat ke belakang aku takut ada yang mencongok duduk kat tingkap melihat lak hish seriau dah nih! kerh kerh kerh!

orang kampong mula bercerita. mereka semakin takut kerana setiap malam pasti ada yang terserempak dengan hantu ini. mereka berbincang dan keputusan di buat untuk memanggil bomoh supaya mententeramkan keadaan. berbagai bomoh dipanggil namun hantu makcik itu tidak dapat di halau malah semakin dirasai kehadirannya berdiri di tingkap-tingkap rumah penduduk kampong memanggil nama suaminya!

seorang kiyai di panggil dan beliau mengajak mereka supaya pergi ke rumah arwah untuk berjumpa dengan suaminya itu untuk memaafkan segala kesalahan yang arwah telah lakukan jika ada. ketua kampong bersama anakbuah berramai-ramai pergi ke rumah itu dan berjumpa dgn suaminya dan menceritakan keadaan yang telah menimpa arwah isterinya itu dan memohon beliau supaya memaafkannya.

setelah di beritahu oleh kiyai itu barulah mereka faham bahawa arwah telah menggunakan ilmu hitam untuk menundukkan suaminya sehingga bingung dan rohnya kembali untuk memohon maaf. namun tiada kemaafan yang boleh diperolehi kerana suaminya sudah hilang akal tiada faham dengan keadaan di sekelilingnya. azablah roh itu tiada diterima bumi kut.

aku masih kecil lagi ketika insiden itu berlaku dan tiadalah aku tahu dan ingin tahu ketika itu akan kesudahannya. mungkin aku terlalu takut.

 Oleh: Mamat Khalid (http://tempurungpecah.blogspot.com)


Iklan Kreatif Untuk Kempen Anti Merokok


Banyak kempen berkenaan anti merokok telah banyak disiarkan tak kira di internet, tv, majalah dan pelbagai media lain. Namun keberkesanannya masih rendah, apakah puncanya? Mungkin sebab iklan anti merokok di Malaysia tidak kreatif untuk menyedarkan para perokok tegar semua. Jadi apa kata korang layan iklan kempen anti merokok dari luar negara ini, adakah ianya memberi kesan kepada korang? Komen entri ini ok :)








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni

blogr.my