This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

02 April 2011

10 Contoh Fotografi Aksi (Action) Terbaik

Sebelum ini aku banyak memaparkan pelbagai jenis fotografi yang boleh diaplikasikan apabila mengambil gambar. Amat peting untuk menambah pengetahuan dimana seorang fotografer mengambil gambar aksi yang unik. Disini beberapa koleksi contoh hasil fotografer yang menampilkan aksi-aksi terbaik. Walaupun ini cuma beberapa contoh, aku yakin komposisi yang terdapat dalam gambar memberi peluang kepada kita mempelajarinya. Insyaallah..










Puas hati tak dengan entri kali ini ? Jangan lupa tinggalkan sebaris dua komen ok. Thanks  you.

01 April 2011

10 Contoh High Speed Photography

High Speed Photographing merupakan salah satu teknik yang digunakan dalam fotografi biarpun ianya susah dipraktikkan namun ia mampu mencapai "eye catching" dalam foto yang diambil. Teknik ini merupakan seni mengambil gmbar secara cepat tanpa merosakkan mode scene atau event yang ingin diambil. Setiap fotografer mempunyai teknik tersendiri dan menggunakan cara yang berlainan. Ini merupakan contoh foto yang menunjukkkan high sped photography. Layan dan komen post ini ok. :)
 








 

31 Mac 2011

Layan Kartun Teknologi Dari Smashing Magazine


Smashing Cartoon adalah sebahagian daripada seksyen baru di laman web Smashing Magazine. Setiap Jumaat mereka akan menerbitkan sebuah kartun baru yang dicipta oleh Ricardo Gimenes. Kartun ini didedikasikan untuk perkembangan rekabentuk dan web, tetapi juga mempunyai kisah komik tentang segala sesuatu yang terjadi di web dan memberikan beberapa idea dan inspirasi  di sebalik latar belakang Smashing Magazine. Juga, pada halaman ini kita akan mengumpulkan semua masalah dari Kartun Smashing untuk keselesaan anda. Jom layan kartun ini (bahasa inggerismudah). Dan komen2 la entri kali ni..:)
 









 
Sumber daripada: SMASHINGCARTOON

7 Set Vector T Shirt Percuma Untuk Designer


Semua orang sukakan t shirt tak kisah la jenama apa tau rekacorak tersendiri. Tak kisah apa yang korang mnat, disini korang boleh download secara percuma set vector untuk t shirt kosong. Amat berguna kepada seorang t shirt designer seperti aku ni. Layan..













10 Contoh Infografik Untuk Inspirasi


Infographics (infografik) boleh didefinisikan sebagai gabungan grafik dan maklumat serentak untuk memberi info tentang sesuatu perkara. Kini ianya digunakan secara meluas dalam industri untuk memberi penerangan kepada pelanggan tentang produk dan perkhidmatan serta pencapaian syarikat. Jika digunakan secara efektif ianya mampu menghurai segala yang ingin disampaikan. Ayuh lihat beberapa contoh infografik dan harap korang mendapat sedikit inspirasi dalam berkarya. Maaf sebab infografik ini dalam bahasa inggeris. :)










Dah puas tengok kan? Komen la entri kali ni . Thanks.

30 Mac 2011

Tutorial Live Trace Illustrator



Pada entri kali ini aku ingin berkongsi sedikit tips mudah untuk jadikan imej korang sebagai vector dan piksel tidak akan pecah. Kebiasaanya korang akan trace semula mana2 gambar untuk dijadikan vektor. Mungkin ada diantara korang yang dah tau pasal kegunaan live trace ni dan pada yang ingin belajar sila lah ikut tutorial ni. Pastikan gambar yang digunakan ialah jelas dan besar pikselnya.  Cuma simple dan mudah diingati. Selamat mencuba.

 1. Firstly buka file imej pilihan, pastikan jelas dan sesuai. Klik pada gambar.


2. Klik anak panah pada sebelah kanan button lice trace dan pilih preset pilihan. 
Aku pilih preset 16 color.

 
 3. So, ianya akan kelihatan seperti gambar diatas. Korang boleh adjust preset, max color, dan 
min area mengikut kesesuaian gambar.


4. Senangnya, dah siap pun. Sebelum tu klik button expand untuk memudahkan kerja.
Klik kanan kat imej dan ungroup untuk menceraikan bahagian2 dalam imej.

Setakat ini sahaja tutorial pada kali ini. Selamat mencuba dan jangan lupa komen entri ini. Thanks!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni

blogr.my