This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

31 Disember 2010

Menuju Ke Depan Arah 2011


Setiap permulaan perkisahan pasti akan sampai ke penghujungnya. Namun tidak bagi blog ini yang sudah pasti sarat dengan informasi yang diingini oleh para follower semua. Beberapa perancangan pada 2011 bakal berlaku. Antaranya blog ini pastinya akan mempunyai domain sendiri setelah 3 tahun menggunakan blogspot. Apa yang pasti konsep blog tetap dikekalkan bagi memudahkan pembaca rilek dan santai ketika membaca. Lebih banyak interview akan dijalankan sama ada melalui emel dan Facabook. Beberapa produk dalam perancangan dan akan dikeluarkan bila tiba masa dan gayanya. Terima kasih kepada korang yang sentiasa menyokong blog ini. Peace!!!

08 Disember 2010

Gig & Konsert Best Wajib Tengok Sepanjang Disember 2010




KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH JELAS. SUPPORT LOCAL ACT. ENJOY AND RILEX!!

Belajar Animasi dan Jadi Animator Hebat

(KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH JELAS)

Salah sebuah tempat yang muncul untuk mengajar animasi kepada para remaja yang meinati bidang seni ini. Kini Meatech menawarkan kursus animasi selama setahun sahaja kepada anda yang berminat. Kelayakan hanya minimum iaitu lulus dalam mata pelajaran pendidikan seni di peringkat SPM dan mempunyai kebolehan melukis dengan baik. Antara software yang digunakan ialah Toon Boom, MAYA dan 3Ds Max. Untuk maklumat lanjut boleh layari : http://www.meatech.edu.my/

Bengkel Illustrasi & Papan Cerita Animasi


TARIKH: 22 DISEMBER 2010.
TEMPAT: FAKULTI SASTERA DAN SAINS SOSIAL, UNIVERSITI MALAYA.
BAYARAN: STUDENT: RM90 PUBLIC: RM150

Daftar sebelum 15hb Disember 2010. Borang penyertaan boleh di muat turun di: http://www.mbby.net/Bengkel_Ilustrasi_&_Papan_Cerita_Animasi.pdf. atau klik gambar diatas dan print. Boleh digunakan sebagai borang penyertaan. Ahli panel yang terlibat adalah mereka yang berpengalaman dalam animasi di Malaysia. Ayuh meriahkan industri animasi di Malaysia. Peace!!

19 November 2010

Interview Cambest Dengan Kartunis Cendol (APO?)

Setelah beberapa bulan tidak menyiarkan temubual dengan kartunis pujaan korang, akhirnya ada gak respon daripada kartunis Cendol untuk menjawab soalan-soalan temubual aku ni. Kartunis Cendol merupakan salah seorang kartunis berbakat yang melukis untuk Majalah Apo? keluaran MOY. Tredemark kartunnya yang diingati sudah tentu terletak pada gigi karekternya. Jom layan temubual dengan beliau.
aku_NAPIE: nama penuh dan asal mana?
Cendol: nama gua shahrul nizam bin said setelah dibuat beberapa senarai nama yg hebat2..hahahahaha..asal negeri sembilan...nasib baik sempat lahir di malaysia kalau x i lahir kat new york..hahahaha
aku_NAPIE: kenapa pilih Cendol untuk nick name?
Cendol: actually masa gua nak antar atwork..sireh selaku pengarah apo? telah menyenaraikan beberapa nama komersil utk gua..so yg terbaik dia bg adalah cendol sebab 1 msia tau apa itu cendol dan ia manis sepertimana muka gua ni..hahahahahaha..
aku_NAPIE: sejak bila minat melukis dan kartunis idola?
Cendol: minat ni dari sekolah rendah...pernah memasuki beberapa pertandingan melukis wakil sekolah..so sampai la jadik kerjaya...idola gua kalau msia..biasa la dato lat, aie, aedes, oren..hehehehe..kalau luar negara seperti travis charest, mignola, leinil yu..gua bnyak ikut style dia la..
aku_NAPIE: start melukis untuk majalah mana? dan skang dgn majalah mna?
Cendol: mmg dari dulu dan kini di Majalah APO?
aku_NAPIE:
karya terbaik setakat ni..dan impian dlm kerjaya ni?
Cendol: karya terbaik pernah gua buat Budak U, Dari Studio Apo?, dan yg terbaru Street 47...impian plak gua nak suma org x kira peringkat umur mengenali gua dan karya gua...dan memartabatkan majalah kartun msia ke peringkat dunia..
aku_NAPIE: bro ada sape2 yang jd sifu ke dalam berkarya?
Cendol
: sumanya gua belajar sendiri..tetapi ada gak gua mintak pandangan kawan2..suma beri kerjasama yg baik la...kadang2 pun cam shilabat gak pangai diorg ni...rasa nak kunyah tayar sotong..
aku_NAPIE: Inspirasi dalam berkarya? Bro minat band H.I.M kan?
Cendol: inspira dah kluar kan..? brape harga dia on the road hah? eh cam salah jawab je ni? inspira ke inspirasi? kalu inspirasi tu..tgok artwork luar yg besh2 tu kot..gua jadik semangat nak berkarya.. HIM?? i luv HIM very much dude..kalau dia buat konsert kat sini...gua sanggup beli tiket yg ville valo dukung gua...berapa harga dia agak2? lu pikir la kan? hahahaha
aku_NAPIE:Pendapat mengenai kerjaya kartunis sepenuh/separuh masa.
Cendol: kartunis sepenuh masa ni...org kata ada kelebihan dia la..cam sokso,kwsp, ada gaji bulanan, senang bebincang, gelak2, buang2 masa, tido2, tgok wayang ramai2, usha awek tgh makan, hahahaha..
kalau freelance ni...diorg cuma antar artwork je la...so agak susah utk berjumpa...n kelebihan cam sokso kwsp gji bulanan suma xde la..cuma claim artwork je la..
aku_NAPIE: Suasana kartun tanahair tahun 90-an dan sekarang?
Cendol: berbeza....kerana teknologi mengatasi segala2nya...dulu artwork mmg ori dan 100% manual...skang klik2 mause je dah jadik kartun...so keaslian karya tu dibunuh dgn teknologi..tp skang ada lagi yg masih mengekalkan keaslian karya solute for them la..
aku_NAPIE: Majalah Apo? skang dah gabung komik dan kartun, pandangan mengenai situasi ini.
Cendol: mmg dari dulu lagi konsep apo? komik dan kartun...ini kerana di malaysia 100% komik masih lagi sukar utk diterima..hanya segelintir saja yg terima..so utk bg tarik pembaca kita buat la konsep ni...so ok la skang ni pembaca bleh nmpak apa yg kita nak smpaikan...
aku_NAPIE: Pesanan utk sape yg nk jd kartunis
Cendol: haa ni gua nak pesan kepada sesiapa yg ingin menjadik kartunis..kita mmg boleh melukis..tetapi idea dan cerita amat penting dlm berkarya..kita x mau karya kita tu jadik syok sendiri...dan yg penting sekali attitude...jaga attitude..jgn berlagak...sombong ngn org..terima kritikan..kerana kita belum lagi bagus...hehehe ( sambil cucuk duit guna kaki ) 
aku_NAPIE: cmner peminat nak kontek bro?ada blog atau emel.
Cendol: fb gua: cendol kartunis, blog: http://cendolzone.blogspot.com, email: chendlya@yahoo.com so sape2 yg nak kritik or kongsi pendapat, kongsi gelap or kongsi duit ke..leh la contact gua kat situ...
aku_NAPIE
: Thanks sudi di temubual untuk blog AKU SEMPOI
Cendol: yaaa thanx dude...anytime,!!! jgn sebarkan kelaman web lucah ye..

16 November 2010

Pertandingan Cipta Baju Street Tee Tropicana Life

Tropicana Life kini menganjurkan Pertandingan Cipta Baju Street Tee Tropicana Life khas untuk korang tunjuk bakat sebagai pereka tee yang hebat. Hadiah yamg ditawarkan agak lumayan iaitu hadiah utama sebanyak RM500 + beserta barangan Tropicana Life. Untuk maklumat lanjut boleh dapatkan borang penyertaan di majalah GEMPAK dan COMIC KING. Pastikan setiap rekaan mempunyai logo Tropicana Life yang kat atas tu. Enjoy dan good luck. Tarikh tutup 31 Disember 2010.

(DOUBLE KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH JELAS)

Maklumat dan perkembangan terkini di FAN PAGE TROPICAN LIFE

Peraduan Teka Judul Buku PTS

(klik gambar untuk lebih jelas)
Penerbit buku PTS sekali lagi menganjurkan peraduan yang menarik kesinambungan peraduan yang telah dianjurkan pada tahun lepas. Tapi penyertaan kali ini lebih besar dimana korang hanya perlu menghantar jawapan melalui sms saja. Syarat utama korang kena beli produk keluaran RM30 keatas untuk berpeluang menyertainya. Antara hadiah mingguan yang ditawarkan seperti Nintendo Wii, Sony PS2, I Phone dan macam-macam lagi. Cara penyertaan seperti berikut:

(klik gambar untuk lebih jelas)
Tunggu apa lagi. Info dah dapat. Bertindak jer untuk join, mana tahu ada rezeki kan.Untuk keterangan lanjut lagi ke laman web: http://www.pts.com.my/peraduan/

15 November 2010

Singapore Toy, Games & Comic Convention Kembali Lagi

13 November 2010

Miles Teves - Pereka Hebat Hollywood

Miles Teves sejak kecil lagi dah mula melukis, mengukir dinosaur daripada tanah liat dan buat video stop motion guna kamera Super-8. Banyak dipengaruhi oleh cerita sci-fi klasik zaman 70-an, muzik heavy metal, komik sera kebudayaan Jepun. Kerjayanya sekarang ialah pelukis, pengukir, pereka karekter dan kostum, konsep artis, pengarah seni, tukang solej kesan khas dan buat lakaran cerita. Banyak hasil kerja beliau dalam filem tak dapat kredit (penghargaan) macam rekaan kostum ( The Chronicles of Riddick dan Batman Forever) dan konsep rekaan makhluk asing (Men In Black). Ni antara hasil kerja beliau yang hebat. 
 Iron Man Helmet Prototype

Robin Suit-Colorful-Web
Captain Barbell Final Suit
 Toad Goblin-The Spiderwick Chronicles
Banyak lagi info dan artwork best Miles Teves ni kat: www.milesteves.com

12 November 2010

Koleksi Interview Dengan Kartunis


Bagi korang yang baru dengan blog AKU SEMPOI maybe tak pernah baca post pasal interview aku dengan Kartunis berbakat Malaysia. Setakat ini hanya 5 orang yang berjaya di temubual. Insyaallah, di masa akan datang lebih banyak interview akan dilakukan. Disini senarai kartunis yang telah ditemubual, kalau nak baca apa yang aku tanya pada diorang korang klik jer NAMA diorang ok. Have fun. Peace!!






Sape yang ada Facebook tu sila "like: post ni ok. Thanks you!!

11 November 2010

Semua Pasal TRON x Daft Punk

Daft Punk x Medicom Toy x TRON: Legacy Toys


Medicom Toy telah bekerjasama dengan Disney dan duo muzik dance dari Perancis, Daft Punk untuk menghasilkan mainan (collectible toys) untuk filem yang akan datang iaitu TRON: Legacy. Ia merupakan rekaan mini dalam versi Kubrick dan RAH (Real Action Hero). Rekaan pakaian ialah trademark TRON manakala helmet ialah trademark Daft Punk. Dapatkan model aksi ini keluaran Medicom Toys di http://www.actioncity.my/

Tron: Legacy OST 'The Game Has Changed' Oleh Daft Punk

OST Sountrack ni release pada 7 Disember 2010 dan serentak pelancaran filem ni. Check it out!!

 

Poster Rasmi TRON: Legacy OST Daft Punk 


Maklumat filem di : http://disney.go.com/tron/

09 November 2010

Artwork Cambest - Lukisan Pensil 3D




 
Ini merupakan sebahagian karya daripada Fredo iaitu seorang pelukis yang meminati gaya lukisan pensil 3 Dimensi. Biarpun hanya lukisan namun karyanya seolah-olah hidup. Lagi karya daripada Fredo boleh link ke blog dan deviantart beliau.

08 November 2010

Lubuk Mainan Di XL Shop


Cakap banyak pun tak guna, bagi yang meminati model aksi dari luar negara seperti Hot Toys, Tood Mc Farlane, Star Wars dan bermacam-macam lagi disini tempatnya. Tanpa perlu risau pasal ketulenan sebab mainan dan model aksi disini adalah original dan mempunyai sijil asli. Jom surf laman web diorang dan order mana yang berkenan, penuhkan rak-rak di bilik anda dengan model aksi cambest.

Ni ada kerja kosong untuk sape yang berminat :

(double click to enlarge)

Hak Penggiat dan Pelaku Muzik Dengan PRISM


PRISM bermaksud Performers and Artiste Rights (M) Sdn Bhd yang merupakan idea asal oleh Dato' A.Rahman Hassan dan beberapa lagi pengiat seni dalam industri adalah sebuah badan yang berjuang selama ini untuk mempertahankan hak-hak pelaku seni/pemuzik tanahair. Ditubuhkan pada 2001, agenda utama mereka ialah untuk memungut dan mengagihkan royalti pelaku industri muzik. Jika diamati penyataan tersebut, tidak mustahil yang pemuzik pun bakal mendapat pembelaan yang sama seperti mana artis atau penyanyi itu sendiri! Terma 'pelaku industri' bukan bermaksud hanya satu dua individu tetapi lebih kepada komuniti besar yang mengerakkan industri ini. Ini termasuk lah yang bekerja di belakang tabir iaitu sessionist. Lebih lanjut di laman web PRISM .

Sumber daripada: ROTTW MAG Mac 2005.



Bio: Cari Makan Dengan Graffiti


Bio ialah nama dari Wilfredo Feliciano yang lahir pada 20 April 1966 dan mula melukis graffiti di subway New York sejak tahun 1980. Dia adalah antara pengasas group terkenal Tats Cru 'The Mural Kings'. Group ini diasaskan bersama Brim dan Mack yang pada mulanya dikenali dengan nama T.A.T Cru. Bio telah banyak melukis dalam filem-filem besar , banyak video muzik yang mempamerkan kerjanya di seluruh dunia. Dengan graffiti pun dia boleh cari makan. Korang lak? Layan hasil kerja Bio. Peace!!



07 November 2010

Rolling Stones 'The '90s: The Inside Stories From the Decade that Rocked'

'The '90s: The Inside Stories From the Decade that Rocked', adalah sebuah release buku daripada majalah terkenal Rolling Stone yang dikompilasikan dengan artikel sepanjang tahun 1990-an. Ianya membawa kita semula tahun dimana  grunge, alternative rock, britpop dan  gangsta rap mendapat sambutan hebat disamping jualan album yang besar. Buku ini turut memaparkan interview eksklusif bersama  Kurt Cobain, hanya 3 bulan sebelum beliau ditemui mati. Banyak artikel melibatkan pergaduhan, dadah , pembunuhan turut dipaparkan. Juga ditampilkan dalam buku ini ialah Dr. Dre dan Snoop Dogg. Pelbagai lagi artikel menarik di dalam buku ini. Bagi yang minat boleh la order secara online. Tak pasti sama ada koleksi ini terdapat di Malaysia atau tidak.

Lagi preview di: Harper Collin's Website
Sumber daripada: Rolling Stones

06 November 2010

Wallpaper Cambest Aku Budak Seni Production


Ini merupakan rekaan wallpaper untuk ahli group Aku Budak Seni kira-kira sebulan yang lalu. Kalau korang rasa menarik boleh la download wallpaper ni dan letak di desktop korang. Double click pada gambar dan save image as. Thanks pada yang support. Enjoy dengan wallpaper ni. Peace!!

05 November 2010

Peraduan Dialog Lucu Komik-M


Jom join peraduan ni. Klik ke http://www.komik-m.com/peraduan
-Peraduan ni hanya untuk adik-adik berumur 18 tahun ke bawah sahaja. Good luck-

04 November 2010

Dead Mushroom Terus Berjuang



Dead Mushroom ditubuhkan pada tahun 1995, dipengaruhi oleh band rock 90-an dan gaya old skool rock 'n' roll. Band rock moden yang berasal dari Kuala Lumpur ini dianggotai oleh MIKE (bass) ,ZUL (drums) SHIDI (guitar), POJI (guitar) dan FAIZ (vocals). Seperti yang diketahui, Shidi (Rashidi Ishak) merupakan salah seorang pelakon berbakat tanah air.
Mula aktif melalui scene underground semenjak tahun 1996, mereka mengeluarkan material pertama iaitu demo bersama band-band seangkatan pada masa itu. Malah demo tersebut mendapat ulasan yang terbaik dan menjadi salah satu demo terbaik tahunan oleh undian di The Sun Blasting Concept. Pada tahun itu juga mereka menjadi juara kebangsaan melalui Pepsi Challenge - Young Discovery yang dianjurkan oleh Pepsi, AIM dan TV3. Lagu-lagu seperti Read My Mind, Suicide Hill, dan Fly My Soul mula menjadi siulan pada masa itu. Setelah lama menyepikan diri dan sibuk dengan urusan masing-masing, kini mereka muncul kembali untuk mengegarkan industri muzik tanah air.Hubungi mereka di:


03 November 2010

Aku Sempoi Fan Page Cecah 1000++ Member Like

Sekalung terima kasih yang telah menyokong blog aku ni yang tak seberapa ni. Akhirnya dah  mencecah 1000 orang 'Like' fan page AKU SEMPOI. Suatu pencapaian yang agak besar selama ber 'blog' ing ni walaupun follower kat blog ni belum sampai 100 orang. Ini pun dah kira ok sebab ramai yang mempunyai akaun Facebook berbanding akaun Google sekarang ni. Thanks gak kepada geng-geng AKUBUDAKSENI.COM yang support dan menjalinkan kerjasama yang best-best. So, kepada yang korang belum join fan page boleh la 'Like' ramai-ramai ok. Jangan lupa view blog ni selalu sebab aku akan sentiasa update setiap hari. Insyaallah.

Superhero Komik Marvel Jadi Tron: Legacy


Bagi mempromosikan filem sains fiksyen terbaru TRON:LEGACY, Marvel telah mengumumkan kulit hadapan (cover) komik yang menampilkan elemen "TRON-ified" pada superhero yang terlibat. Antara superhero yang terlibat seperti  Spiderman, Thor , X-Men dan Captain America. Mereka akan dipenuhi dengan visual style yang unik daripada  Tron Universe- berkerlipan dengan neon , cahaya glow-in-the-dark lines.
 Antara isu yang menampilkan  variasi TRON , dan karekter utama adalah:
  • Amazing Spider-Man #651 TRON Variant, featuring Spider-Man
  • Avengers #7 TRON Variant. featuring Spider-Woman
  • Avengers Academy #7 TRON Variant, featuring Quicksilver
  • Captain America #612 TRON Variant, featuring Captain America
  • Incredible Hulks #618 TRON Variant, featuring Ghost Rider
  • Invincible Iron Man #33 TRON Variant, featuring Iron Man
  • New Avengers #7 TRON Variant, featuring Ms. Marvel
  • Secret Avengers #7 TRON Variant, featuring Moon Knight
  • Thor #617 TRON Variant, featuring Thor
  • Wolverine #4 TRON Variant, featuring Wolverine
Semua komik ni akan mula dijual mulai November hingga December, dapatkan maklumat lanjut di laman web MARVEL. TRON: LEGACY akan mula mengegar pawagam seluruh dunia pada Disember 2010 , untuk maklumat lanjut sila ke laman web rasmi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Xchange Link & Follow Blog Ni

blogr.my